Fotojournalistik: Homoene for Hillary

Jeg ble bedt om skrive en artikkel om USA-valget av redaktøren av BLIKK, når jeg var på reise i USA under valget.

Homoene for Hillary

Etter ti dager i Florida har jeg sett at skeive samler seg rundt Hillary og Demokratene. Hennes budskap om likhet og rettigheter fremstår mer troverdig enn Donald Trumps.

LHBT-spørsmål har egentlig ikke vært sak i valgkampen i USA i år. Mens Hillary Clinton understreker en visjon for et mangfoldig USA, har Donald Trump vært tyst om emnet siden han ble presidentkandidat.

broward-college-taa_2041-2-trond-alexander-tune

Spredningen av budskap utenfor salen er viktigst på slike valgmøter både via presse og sosiale medier. Broward College. Foto Trond Alexander Tune.

På rundreisen i Florida har jeg tatt stemningen og opplevd valgmøter med Hillary Clinton. Det jeg har sett er at minoriteter samler seg rundt Hillary og Demokratene. Hennes budskap fremstår rett og slett mer samlende og troverdig for homser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner enn Donald Trumps.

Valgmøtet på Broward College

På Broward College ved Fort Lauderdale opplevde jeg Hillary Clinton snakke om likestilling, sammen med en rekke senator- og kongresskandidater.

broward-college-taa_2114-2-trond-alexander-tune

Demokratene arbeider med å få folk til å forhåndsstemme på deres representanter, senatorer og presidentkandidat under mottoet «Get the Vote Out». Broward College. Foto Trond Alexander Tune.

– Uansett hvordan du ser ut, hvor du eller dine foreldre kom fra, eller hvem du elsker, har du rett til å bli behandlet likeverdig. Donald Trump angriper det, men jeg er den som best forvalter rettighetene til alle grupper i USA, sa en litt stiv og hes Hillary til en stor mengde tilhørere og presse.

Hillary på homo-diskotek

Skeive organisasjoner som Human Rights Campaign, arbeider med å sikre at åpne LGBTQ personer blir valgt til Senatet og Kongressen med kampanjen «Turn OUT vote 2016». Valget avgjør hvilke representanter som får flertall og de kan sørge for at den neste presidenten kan utnevne liberale høyesterettsdommere.

«I know I preach for the choir»

taa_3065-trond-alexander-tune

– I know I preach for the choir, åpnet Hillary Clinton LHBT-valgmøtet søndag 30. oktober i Wilton Manors utenfor Fort Lauderdale. ”We love you” skrek homser og lesber tilbake og Hillary svarte at hun følte seg blant venner. Stemningen på The Manor var ikke ulik nattens ville party med den kjente dj Tony Moran, men viktigere saker var nå i fokus: LHBT-rettigheter.

taa_3091-trond-alexander-tune

LHBT-rettigheter står på spill, mener Hillary Clinton Wilton Manors. Foto Trond Alexander Tune.

– Når dere stemmer, husk at det ikke bare dreier seg om mitt navn på stemmeseddelen. Det handler om deres fremtid. Det handler om alle de politiske sakene vi er opptatt av. Og ta ikke feil: LHBT-rettigheter står på spill!, sa Hillary til de heldige tilhørerne og presse som fikk plass i klubben.

Stedet var ikke tilfeldig. Wilton Manors har USAs nest høyeste andel skeive innbyggere og ligger i Broward County med to millioner innbyggere. Fylket avgjorde presidentvalget i 2000. Utestedene, klimaet og det store LHBT-miljøet er en magnet for fastboende og homoturister. Denne helgen deltok 30.000 i Haloween-fering.

Ektefølt

Hillarys budskap denne søndag fremstod ektefølt. Hun gikk utenfor manus og var sikker da hun snakket om visjonen om en aids-fri generasjon og sitt ønske om å bekjempe vold og mobbing.

– Jeg vil sette en stopper for skadelig «omvendingsterapi. LHBT’ere trenger ikke å bli kurert. De har behov for å bli akseptert og inkludert, slo Hillary Clinton fast, til stor jubel blant tilhørerne på homo-diskoteket.

To av de som applauderte høyest var Fran og Barbara, et gift par fra Fort Lauderdale som har vært Hillary-fans siden 2008. Etter møtet traff jeg dem på gata.

taa_3280-trond-alexander-tune

«Hillary behøvde ikke å komme hit, men hun gjorde det, og det alene betyr mye for oss», sa Fran og Barbara etter møtet med Hillary. Wilton Manors. Foto Trond Alexander Tune.

Hva er det viktigste Hillary kan gjøre for LHBT-miljøet hvis hun blir valgt til president?
– Det er å sørge for at høyesterett ikke kan gjøre noe med rettigheter som er oppnådd med Obama, og legger til: – Som feminister fra 60- og 70-tallet er det vesentlig for oss å få valgt USAs første kvinnelige president, poengterer det lesbiske par.

«Gays for Trump»

HRC.ORG mener Donald Trump er motstander av homoekteskap og transrettigheter. På spørsmål fra Fox News 31. januar svarte Trump – om han ville overprøve vedtaket om homofilt ekteskap; «Jeg vil sterkt vurdere det, ja». Siden har han vært tyst.
Foto: Donald Trump – donaldjtrump.com

donald-trump-donaldjtrump-com

Donald Trump snakker med store ord, men er stille om LHBT-spørsmål. Foto fra Pella, Iowa 23.01.16 – donaldjtrump.com

Likevel får Trump støtte av enkelte homoer. På et valgmøte for Trump i Jacksonville i Florida 3. november kunne man se et homsepar fra Savannah i Georgia med plakater «Gays for Trump». Til det konservative nettstedet breitbart.com [http:// breitbart.com] sa paret «… at Trump-fans på møtet hadde vært «støttende»».
Homoaktivister

Entusiaster i South Beach Miami

Homohotellet Hôtel Gaythering i Miami South Beach er et samlingssted for Hillarys kampanje, og når jeg ankom var det fest for frivillige. Eierne støtter Demokratene og har stilt hotellet til rådighet for fester, møter og forhåndsregistrering av velgere.

taa_2477-trond-alexander-tune

Eierne Alex Guerra (t.v.) og Stephan Ginez (t.h.) åpnet Hôtel Gaythering i 2014. Miami South Beach. Foto Trond Alexander Tune.

Hvorfor støtter dere Hillary?

– Fordi hun er den beste for oss, forteller Stephan Ginez. – Republikanerne har angrepet mange minoriteter – LHBT-grupper, mexicanere, sorte og utlendinger. Selv om Donald Trump antageligvis ikke bryr seg om LHBT-saker, er han omgitt av mange personer som er svært konservative og det Republikanerne er veldig «anti gay», mener eierne Stephan Ginez og hans ektemann Alex Guerra.

LHBT-spørsmål fraværende

Kristian Madsen har fulgt valgkampen tett, han er USA-korrespondent for den danske avisa Politiken, jeg tar kontakt med en som kjenner valgkampen svært nære.

På hvilken måte har LHBT saker dominert valgkampen?

– LHBT spørsmål har vært relativt fraværende.  Orlando-tragedien betydde selvfølgelig mye, men det var mer et spørsmål om terror enn hatkriminalitet. Faktisk kan man si at den republikanske høyreside stort sett har gitt opp kampen mot homofilt ekteskap. Det er kommet for å bli, mener den erfarne politiske journalist.

– Derimot er transpersoner kommet i fokus med saken fra North Carolina, hvor staten krever at du bare bruker offentlige toaletter for det kjønn som står på din fødselsattest. Den massive motstand mot loven fra næringslivet og borgerrettighetsgrupper ser ut til å koste den republikanske guvernøren posisjonen, forteller Kristian Madsen.

Hillary sier hun er den som best ivaretar tar LHBT rettigheter, men er Trump like ille som Hillary vil gjøre ham til?

– Trump er kanskje den minst anti-LHBT-kandidat Republikanerne noensinne har hatt.   Han ser ikke ut til å bry seg med den type verdipolitikk, og det har faktisk vært et av hans problemer med partiets høyreving. Til gjengjeld er visepresidentkandidat Mike Pence hatet av homobevegelsen i USA, fordi han har forsøkt å innføre en rekke nye lover i Indiana, hvor han er guvernør.

taa_3289-trond-alexander-tune

De samme Trump-supporterne dukket opp på begge valgmøter jeg var på. Wilton Manors. Foto Trond Alexander Tune.

– Den viktigste forskjellen mellom Clinton og Trump er utnevnelsen av dommere til Høyesterett, Trump har lovet at han vil utnevne konservative dommere, som blant annet kan bidra til å opprettholde diskriminerende lover, forteller Kristian Madsen fra Washington.

Tårefylt

Gleden og stoltheten preger Wilton Manors denne varme søndag ettermiddag. Jeg treffer Scott Kyle og Jorge Reyes som er gift og bor i kommunen.

taa_3321-trond-alexander-tune

Det amerikansk – mexicanske paret Scott og Jorge stilte seg i kø allerede kl. 6.30 og var takknemlig for å ha hilst på Hillary fra første rad. Wilton Manors. Foto Trond Alexander Tune.

Hva betyr det at Hillary tok seg tid til å komme til denne homobyen?

– Det viser Hillarys forpliktelse for LHBT-miljøet og at hun står opp for våre rettigheter, vår kjærlighet, vårt nylige ekteskap. Det betyr enormt mye, erklærer Scott med tårer i øynene. På den andre siden av gata går en Trump-supporter forbi oss og roper «Lock her up!».

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.