INTERVIEW: Jacob Buchanan – suksess med jazz-Requiem

Norges musikkhøgskole i Oslo ønsket at profilere en af sine danske studenter. Jeg interviewet og fotograferede Jakob Buchanan, og skrev artiklen på norsk.


KUNDENorges musikkhøgskole (Oslo, Norge)
STEDArbejdet udført i København
HVORNÅR2015
YDELSERTekst, foto, interview
LEVERETArtikel på norsk formateret for web, foto, faktainformation
LINKnmh.no

Oppgave

Den danske komponist og musiker Jakob Buchanan tager videreuddannelse «Jazzkomposisjon ved «Norges musikkhøgskole i Oslo (tilsvarende Kgl. Danske Musikkonservatorium). Musikkhøgskolen henvendte sig til mig, for at få skrevet en artikel.

Jeg interviewet og fotograferede Buchanan (på dansk) i København, men skrev artiklen på norsk. Artiklen skal publiceres på Institutionens hjemmeside.


Løsningsforslag

Den erfarne danske jazzmusiker Jakob Buchanan studerer ved Musikkhøgskolen og opplever stor interesse i Danmark.

Interviewet og skrevet for Norges musikkhøgskole  nmh.no  |  Foto: Trond Alexander Tune

Jakob Buchanans Requiem (2012) for kor, jazzorkester og impro-musikere og sangsolist har fått kritikere til å bruke store ord. «Mesterværk», «Alt det, som musikken kan og bør stræbe efter», «åndeløst smukke passager og dramatik», og «et væsentligt bidrag til dansk kultur» er noen av dem.

I oktober kom innspillingen og i november ble han tildelt Jazznyt Prisen 2015, med begrunnelsen; «det er ikke tit at der dukker ny dansk musik op af så langtidsholdbar og monumental kvalitet.»

Jakob har likevel valgt å ta videreutdanningsenhet i «Jazzkomposisjon for større ensembler» ved Norges musikkhøgskole. Helt uberørt av suksessen er han ikke, timeplanen er full. Presset inn mellom møter, konserter, plateutgivelser, komposisjon og studier har han satt av tid til intervju i København.

Du er jo allerede en voksen, etablert og prisbelønnet musiker og komponist, og du har fått enorm oppmerksomhet for ditt Requiem – hvorfor ville du studere ved Norges musikkhøgskole?

– Når jeg valgte å studere Jazzkomposisjon så sent, så er det først nå jeg følte meg klar for det. Selv om jeg har vært en autodidaktisk komponist siden solistutdannelsen, er det noe helt annet å komponere for større ensembler.

– Det å reise til Oslo, hvor jeg ikke har bindinger til folk eller miljø, gir meg en følelse av frihet og en mulighet til å starte forfra. Jeg er muligens litt sen av meg. Livets gang har nok vært annerledes for meg enn de fleste.

Jakob Buchanan var et musikktalent som ung, men han ventet flere år med å ta fatt på musikkstudier. Som 21-åring med barn gav livet ham andre utfordringer. Først i 2001 ble han uteksaminert, som første jazzmusiker fra soliststudiet ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, da han var 31 år. Nå jobber han der som lærer.

– Omveiene har jeg aldri angret på. Det har gitt meg ballast, avstand, og vissheten at det finnes andre ting som er viktigere i livet enn musikk, forteller han.

Musikkarkitekt

Jakob ser ikke seg selv bare som jazzmusiker selv om han gjør mange spillejobber.

– I arbeidet med dødsmessen oppdaget jeg at jeg hadde kunnskap og håndverk fra livet, som jeg kunne bruke i det kreative og praktiske. Jeg har jobbet som fulltids tømrer, og har bygget et tilbygg til mitt hus helt fra grunnen av. Det er faktisk ikke ulikt det å skrive en stor og kompleks komposisjon.

– Erfaringene har gitt meg evne til å danne meg overblikk over alt det som skal til, fra fundament til det overordnede, med struktur, detaljer, økonomi, og langtidsplanlegging. Jeg føler meg nok mer som en arkitekt enn en ingeniør, antagelig fordi jeg tenker rommelig. Kall meg gjerne en musikkarkitekt.

Jakob forteller at jobben med Requiem var et fullstendig vanvittig prosjekt i den krevende oppgaven å forene sjangre, improvisasjon, medskaping, og nedskreven musikk.

Carsten Seyer-Hansen – domkantoren i Aarhus – bad Jakob om å skrive en dødsmesse. Det var starten på en lang prosess. 7-8 måneder tok det å skrive verket, men det gikk hele 3,5 år til den endelige versjonen ble utgitt på CD og vinyl.

– Jeg trengte å bli utfordret musikalsk av noe annet enn jazz. Klassisk musikk og den menneskelige stemme har alltid vært en inspirasjon, ikke minst som utøvende trompetist. Da var det naturlig at jeg lot disse sidene ved meg møtes i verket.

Du har kalt Requiem «Det store monsteret» og første utgaven var på 135 minutter. CD-utgaven er skåret ned til 80 minutter. Hva har skjedd?

– Det skyldes i stor grad nordmennene Geir Lysne og Helge Sunde, som står bak studiet jeg går på. Jeg hadde behov for tilbakemelding fra noen helt utenforstående kunstner. Begge gav meg kommentarer og råd om å kutte, og jeg har virkelig slått noen «darlings» i hjel. Nå får det lille «monsteret» leve sitt eget liv!

”Buchanan har skabt et værk, hvor det er muligt at nærme sig dødens og livets spørgsmål i et kunstnerisk reflekterende rum. Er det for meget at betegne det som et væsentligt bidrag til dansk kultur?”
(Politiken)

Seriøst

Hvordan opplever du Norges musikkhøgskole og det norske jazzmiljø – er det ulikt det danske?

– Jeg tror det er en litt annen holdning i Norge, kanskje en større seriøsitet eller alvorlighet – på linje med Tyskland. Jeg vil ikke kalle oss dansker useriøse, men kanskje er vi mer uformelle og tar oss selv litt mindre høytidelig. Men det seriøse og strukturen er godt, tydelige tidsfrister fungere i min hektiske hverdag.

Hva håper du studiet fører til for din del?

– Jeg håper det vil gi meg mer erfaring og øvelse i det håndverksmessige, og jeg gleder meg til å få kritikk, høre andres meninger og refleksjoner om det jeg skriver. Jeg er jo voksen – de fleste medstudenter kunne ha vært mine barn – så det er grensebrytende at jeg blotter meg selv og viser mine svakheter. Det er muligens også min styrke. Slik sett er jeg ikke forfengelig.

Jakob Buchanan har allerede noen kreative og kompositoriske ideer til veien etter Requiem. Det har åpnet seg noen nye veier som han vil undersøke. Han vurderer også forespørsler om å spille verket i Norge og Tyskland.

– Men først skal jeg gjennomføre studiet i Jazzkomposisjon i Oslo.


FAKTA

Videreutdanningsstudiet i Jazzkomposisjon

Studiet er et tilbud til jazzkomponister- og arrangører som ønsker å videreutvikle sine kompositoriske kunnskaper og kunstneriske evner innenfor komposisjon for større jazzensembler.

Studiet tar for seg hele prosessen fra ide via komponering, arrangering, instrumentering og innstudering til fremføring av eget verk. Undervisningen er basert på en blanding av workshops på NMH, og diverse nettbaserte plattformer.

Kurset ledes av Helge Sunde og Geir Lysne.

Les mer om Jazzkomposisjonsstudiet

Jakob Buchanan
  • Bor i Aarhus, Danmark
  • Frilansmusiker, ansatt i Aarhus Jazz Orchestra
  • Timelærer på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus
  • Student ved Jazzkomposisjon deltid – videreutdanning ved NMH.
  • Anmelderrost album med sitt storverk Requiem og er nylig tildelt Jazznyt prisen 2015 (DK).

Du hører ham blant annet i:

  • Jakob Buchanan Kvartet
  • Aarhus Jazz Orchestra
  • BEBUTA: Søren Bebe, Jakob Buchanan, Kasper Tagel, med Helge Norbakken og Claus Waidtløw
  • og på flere CD’er

Les mer om Jakob Buchanan: buchanan.dk og buchananrequiem.com

Requiem

Requiem hadde premiere i Aarhus Domkirke i 2012, og er nå nylig utgitt som CD, vinyl og tilgjengelig via strømmetjenester.

Medvirkende Aarhus Jazz Orchestra og Aarhus Domkirkes Kantori, Jakob Buchanan Quartet: Jakob Bro – gitar, Jonas Westergaard – bass, Marilyn Mazur – perkusjon, og sangeren Indra Rios Moore. Dirigent er Carsten Seyer-Hansen.

Verket består av 9 satser og varer i 79 min. Teksten er hentet fra romersk-katolsk liturgisk tekst, og er supplert med buddhistiske visdomsord og dikt av Pablo Neruda.

http://nmh.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.